Sentències laborals d'interès

Li exposem algunes sentències laborals d'interès publicades recentment.

Sentències laborals d'interès

Distribució irregular

El Tribunal Suprem ha declarat lícita una distribució irregular de jornada establerta per l'empresa sense l'acord dels representants dels treballadors, ja que afecta menys del 10% de la jornada i el conveni no imposa la necessitat d'acord [TS 20-10-2021].

  • El Tribunal recorda que la distribució irregular de jornada fins a aquest límit del 10% és una potestat de l'empresa, pel que no necessita cap acord previ amb els representants dels treballadors.
  • El fet que aquesta facultat unilateral s'atorgui, segons el mateix Estatut dels Treballadors, “en defecte de pacte” no vol dir que aquest sigui obligatori. Únicament seria aplicable aquesta distribució irregular pactada si el conveni col·lectiu o una negociació prèvia haguessin fixat una distribució irregular diferent.

 

 

Supòsits d'accident  in itinere  

S'ha considerat accident laboral una caiguda produïda a la segona residència d'una empleada que tornava del torn de nit [TSJ Valladolid 19-07-2021] i un atropellament produït fora del centre de treball durant el temps de descans [TS 13-10-2021].

  • En el primer cas, el tribunal considera que la segona residència també és el domicili de l'afectada a aquest efecte. Per tant, es dona l'element teleològic (la finalitat era la feina), el cronològic (el temps de transport invertit és adequat), el mitjà de transport era idoni (turisme) i, pel que fa al domicili, es considera concurrent amb l'habitual.
  • En el segon cas, es donen els elements d'accident de treball: els factors que produeixen l'accident no son inherents o específics de la feina, però sense les circumstàncies normals de la vida de treball no s'hauria produït el contratemps. 

 

Videovigilància durant el descans

El Tribunal Suprem [TS 13-10-2021] ha considerat lícit l'acomiadament d'un conductor d'autobús que, en el temps de descans, va fumar dins del vehicle, va orinar des de l'autobús cap a l'exterior i va fer tocaments a una dona a la que, diverses vegades, no havia cobrat bitllet (algunes d'aquestes circumstàncies es van acreditar mitjançant videogravació dels períodes de descans):

  • Tots els treballadors coneixien l'existència de tres càmeres que enregistraven imatges de tot l'interior de l'autobús a excepció del seient del conductor, i fins i tot hi havia distintius informatius que advertien de la seva presència.
  • El tractament de dades derivat de la instal·lació del sistema de videovigilància no requereix el consentiment del treballador, ja que és una mesura de seguretat. Només calia el deure d'informació.