Reforma laboral

Vegi alguns dels canvis més destacats.

Reforma laboral

La reforma pactada per l'Executiu i els agents socials té, entre altres objectius, la reducció de l'elevada temporalitat a Espanya. Aquests són alguns dels aspectes més destacats:

  • El contracte de treball ordinari serà l'indefinit i només es podran fer dos tipus de contractes temporals: l'estructural (per circumstàncies de la producció i per substitució d'un altre treballador amb reserva de lloc de treball) i el formatiu (de formació en alternança, que combinarà treball i formació, i el contracte per a l'adquisició de la pràctica professional).
  • Es redueix a 18 mesos en un període de 24 mesos el termini d'encadenament de contractes per adquirir la condició de treballador indefinit, davant dels 24 mesos en un període de 30 mesos vigent actualment.

En matèria de negociació col·lectiva també hi ha alguns canvis. Aquests són alguns dels més rellevants:

  • Es reinstaura la ultraactivitat plena dels convenis, de manera que es prorrogaran fins que siguin substituïts per altres de nous, sense límit de temps.
  • El conveni de sector recuperarà la prevalença sobre el conveni d'empresa. Aquest podrà regular l'elecció entre abonament o compensació d'hores extres, l'horari i la distribució del temps de treball, l'adaptació de la classificació professional i les mesures de conciliació familiar, però no la jornada laboral ni el salari.
  • A les contractes i subcontractes se'ls aplicarà el conveni del sector de l'activitat realitzada, segons l'acord assolit pels sindicats i els empresaris.

 

Així mateix, la norma potencia els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTE) per evitar acomiadaments col·lectius. D'aquesta manera, la legislació laboral ordinària inclourà els ERTE que s'han fet servir massivament durant la pandèmia, també pel que fa als beneficis de cotització vinculats a la realització d'accions formatives i al manteniment de l'ocupació, així com a la protecció per desocupació.

 

 

El nostre departament laboral verificarà si els canvis més experimentats per la normativa laboral afecten el seu negoci.