Nous inversors. Els faig socis?

L'entrada de nous inversors a una empresa no implica que aquests hagin de ser socis necessàriament…

Nous inversors. Els faig socis?

En la situació econòmica actual, és habitual que les empreses busquin persones que els aportin fons a llarg termini per consolidar la situació financera i abordar projectes en el futur. Tanmateix, durant la negociació sobre com formalitzar aquestes aportacions solen aparèixer divergències:

  • En general, els inversors tenen interès per entrar al capital de l'empresa. A més d'intervenir en les decisions, això els permet d'obtenir informació sobre els comptes. D'altra banda, en molts casos la inversió al capital els permet de gaudir d'avantatges fiscals a l'IRPF.
  • En canvi, als gestors de l'empresa pot interessar-los que l'entrada dels inversors no es faci en concepte de soci per continuar sent ells els que prenen les decisions de negoci.

Doncs bé, la normativa ofereix alternatives que poden acontentar ambdues parts. Aquests són alguns exemples:

  • L'emissió de participacions sense vot, que permet l'entrada al capital dels inversors, però sense que puguin votar a les juntes. A canvi, se'ls concedeix un dividend mínim i la possibilitat de recuperar el dret al vot en cas que no el cobrin.
  • La signatura d'un contracte de comptes en participació, figura amb la qual els inversors no tenen la condició de socis ni entren en la gestió de l'empresa, però amb la qual tenen dret a ser informats de la marxa del negoci i a obtenir la part de beneficis que hagin pactat (beneficis que es poden referir a tot el negoci de l'empresa o a un projecte o inversió concrets).

 

 

Si està pensant en donar entrada a inversors a la seva empresa, els nostres professionals li assessoraran sobre les diferents opcions que li concedeix la normativa.