Canvis al contracte fix d'obra

La reforma laboral ha introduït canvis en aquest tipus de contractes.

Canvis al contracte fix d'obra

Abans de la reforma, el contracte fix d'obra se subscrivia per a una obra i, en general, la durada es vinculava a la durada d'aquesta. No obstant això, des del 31 de desembre de 2021 aquest contracte es configura com a indefinit i només serà aplicable a les activitats incloses a l'Annex I del conveni general de la construcció.

Donat que es tracta d'un contracte indefinit, l'empresa queda obligada a oferir la recol·locació de tots els treballadors un cop estigui acabada l'obra per la qual foren contractats. En aquest sentit: 

  • L'empresa ha d'informar els representants dels treballadors sobre la finalització de l'obra amb cinc dies d'antelació; a més, queda obligada a comunicar als treballadors afectats una proposta de recol·locació amb 15 dies d'antelació.
  • Si el lloc de treball ofert exigeix una qualificació professional diferent de la de l'afectat, caldrà oferir-li prèviament un procés de formació sufragat per l'empresa.

Això sí: el contracte pot extingir-se per motius inherents a la persona treballadora, en connexió amb l'oferta de recol·locació indicada més amunt. En concret:

  • Quan la persona treballadora rebutja la recol·locació.
  • Quan la qualificació de la persona afectada, fins i tot després d'un procés de formació o de requalificació, no resulta adequada a les noves obres que té l'empresa a la mateixa província, o bé quan no és possible la seva integració per haver-hi un excés de persones amb la qualificació necessària per desenvolupar les mateixes funcions.
  • Quan no hi ha a la província obres d'acord amb la seva qualificació.

L'extinció del contracte per motius inherents a la persona treballadora donarà lloc a una indemnització del 7% del salari segons conveni que s'hagi meritat durant la vigència del contracte (o la indemnització superior establerta pel conveni general del sector de la construcció, que de moment no preveu res sobre això).

En cas d'acomiadament objectiu, la indemnització serà de 20 dies de salari per any treballat, segons les regles de càlcul habituals. Així mateix, si l'acomiadament es qualifica d'improcedent, la indemnització serà de 33 dies per any treballat, també segons les regles habituals.

 

 

El nostre departament laboral li informarà sobre les diferents modalitats de contractació existents després de la reforma laboral.