Sentències d'interès a l'àmbit laboral

Vegi algunes sentències d'interès aparegudes recentment.

Sentències d'interès a l'àmbit laboral

Baralla fora del centre de treball

Un empleat d'una constructora va agredir alguns companys fora del recinte de l'empresa i de l'horari de feina. L'empresa ho va acomiadar de forma disciplinària i el Tribunal Suprem [TS 31-05-2022] ha validat la decisió empresarial:

  • És cert que els fets es produeixen fora del lloc i del temps de feina.
  • Això no obstant, incideixen de manera negativa en el negoci: en condicionar les relacions futures entre els treballadors, s'enterboleix l'ambient de treball.
  • En el cas analitzat, a més, la imatge de l'empresa queda entelada davant dels tercers que van presenciar el succés, coneguts dels propietaris.

 

Prorrateig prohibit

Una empresa satisfeia les pagues extres prorratejades, malgrat la prohibició expressa continguda al conveni que li era aplicable. I davant aquest incompliment, un treballador va sol·licitar que se li abonessin les pagues extres de l'últim any, al·legant que el cobrament prorratejat no alliberava l'empresa del pagament en les dates previstes al conveni. 

Doncs bé, el Tribunal Suprem [TS 18-05-2022] considera que l'acceptació per part del treballador del prorrateig mensual –tot i la prohibició expressa en conveni– eximeix l'empresari de la seva obligació d'abonar les extres de nou en les dates previstes:

  • Pagar les extres novament suposaria un enriquiment injust de l'empleat.
  • El tribunal ha canviat el seu anterior criteri (en què considerava que, davant la prohibició al conveni, el pagament prorratejat corresponia a conceptes salarials diferents d'aquestes pagues, i es mantenia l'obligació de satisfer-les en les dates previstes).

 

El salari del conserge

El Tribunal Suprem [TS 27-05-2022] considera que una comunitat de propietaris ha de respondre solidàriament, com a empresa principal, dels deutes salarials i de seguretat social de l'empresa subcontractada per atendre els serveis de consergeria. A aquests efectes:

  • Considera que la comunitat fa una activitat econòmica i de producció de serveis (en aquest cas, a favor dels mateixos titulars i ocupants dels habitatges de l'edifici).
  • La solidaritat en el deute salarial es justifica perquè l'activitat subcontractada és principal, en la mesura que la comunitat està obligada a atendre les mesures necessàries o convenients per al millor servei comú.