L' emprenedor de responsabilitat limitada

Aquesta figura permet excloure el seu habitatge habitual de la responsabilitat per deutes de l'activitat professional (amb algunes limitacions). S'ha d'inscriure com a tal al registre, fer constar aquesta condició a la seva documentació i dipositar els seus comptes.

L' emprenedor de responsabilitat limitada

Només l'habitatge habitual

És important remarcar que l'emprenedor de responsabilitat limitada (ERL), en exercir com a persona física i no com a societat, continuarà responent amb el seu patrimoni personal present i futur dels deutes derivats de la seva activitat. La seva inscripció com a tal únicament li permet salvaguardar aquell immoble que ell designi com el seu habitatge habitual, que no podrà ser embargat ni subhastat.

Així mateix, la llei estableix unes limitacions a l'exclusió de responsabilitat:

  • El valor de l'habitatge no pot ser superior als 300.000 euros (450.000 si la població té més d'un milió d'habitants). A més, aquesta no pot haver estat embargada amb anterioritat.
  • No es pot acollir a aquesta figura qui, en un concurs de creditors o en sentència, hagi estat declarat culpable d'actuar amb frau o negligència greu.
  • Queden exclosos els deutes que no tinguin l'origen en l'activitat empresarial, els deutes anteriors a la inscripció de limitació de responsabilitat i les obligacions tributàries o amb la Seguretat Social.

Per convertir-se en ERL, únicament cal constar inscrit com a tal al Registre Mercantil. Pot fer-ho per dues vies:

  • Mitjançant una instància subscrita amb signatura electrònica que s'envia de manera telemàtica al Registre Mercantil.
  • Davant notari, atorgant una acta. Aquest l'envia telemàticament al Registre Mercantil el mateix dia de la signatura o el dia hàbil següent.

El mateix dia, el registrador mercantil remet telemàticament certificació al Registre de la Propietat perquè inscrigui la no vinculació al risc empresarial al full registral de l'habitatge corresponent. Si es transmet posteriorment aquest habitatge, se'n podrà designar un altre en substitució.

A partir de la seva inscripció al Registre Mercantil, l'ERL haurà de fer constar les sigles ERL a tota la seva documentació comercial (factures, pressupostos...) a continuació del seu nom i juntament amb la resta de les dades corresponents (domicili i NIF, com a mínim). Així mateix, haurà de portar i legalitzar el llibre diari i el llibre d'inventaris, així com dipositar els comptes anuals al Registre Mercantil en el termini de set mesos des del tancament de l'exercici. Si no, perdrà aquesta condició i no es beneficiarà de l'exempció de responsabilitat sobre l'habitatge habitual fins que dipositi els comptes.

Els nostres assessors li informaran dels seus drets i obligacions com a ERL i dels tràmits que cal seguir per inscriure's com a tal.