Canvis en la figura de l'ERL...

A partir d'ara, els ERL també poden excloure de responsabilitat altres béns per deutes del negoci...

Canvis en la figura de l'ERL...

La figura de l'emprenedor de responsabilitat limitada és interessant com a pas intermedi en començar un negoci i abans d’incórrer en costos de constitució d'una societat. De fet, com a persona física, qui realitza una activitat econòmica respon amb tots els seus béns presents i futurs; no obstant això, si s'inscriu com a ERL en el Registre Mercantil, pot designar alguns béns perquè quedin exclosos d’aquesta responsabilitat (fins a un límit de valor). Fins ara només es podia excloure l'habitatge si el seu valor era inferior a 300.000 euros (450.000 en algunes poblacions). Tanmateix, poden designar-se altres béns:

  • Sempre que es tracti de béns d'equip afectes a l'explotació, així com aquells que els reemplacen.
  • Si es troben degudament identificats en el Registre de Béns Mobles.

Ara bé, l'exclusió de responsabilitat sobre aquests béns es limita al volum de facturació agregat dels últims dos exercicis (anteriors a la reclamació del deute). Això sí: encara que la llei no especifica en quin moment hauran de ser valorats aquests béns (en el de la inscripció o quan s'estigui reclamant la responsabilitat), cal entendre que es prendrà com a valor el del moment de la inscripció del bé. Per exemple, munteu un negoci de reparació d'aparells elèctrics i designeu com a béns afectes a l'explotació una furgoneta valorada en 30.000 euros, una màquina de reparació d'aparells elèctrics per valor de 10.000 euros i un ordinador per valor de 1.500. Tot això ho inscriviu tan bon punt ho adquiriu, pel valor de compra, que suma un total de 41.500 euros. Si al cap de 5 anys (el 2027) tinguéssiu deutes, per tal d'evitar que us embarguessin aquests béns s’hauria de prendre com a referència la facturació dels exercicis 2026 i 2025. Si fos superior a 41.500 euros, no se us embargaria cap d’aquests béns, però en cas que fos inferior –per exemple, 40.000 euros–, podrien embargar-vos l'excés.

 

Els nostres assessors us informaran sobre els passos que heu de dur a terme per a inscriure-us com a ERL i sobre com designar béns que quedin exclosos de responsabilitat pels deutes del negoci.