Si s'accidenta a casa, és accident laboral?

Un tribunal ha considerat accident laboral la caiguda d'una empleada mentre teletreballava a casa.

Si s'accidenta a casa, és accident laboral?

Són constitutives d'accident de treball les lesions sofertes durant el temps i al lloc del treball, llevat de prova en contra. És a dir, si la lesió es produeix en jornada i lloc de treball, es considera accident de treball (s'hi inclouen les activitats lligades a la feina, com una caiguda a la pausa de l'entrepà o per anar al lavabo).

En un cas recent en què una treballadora va anar al lavabo del seu domicili i en sortir per reprendre la seva tasca va ensopegar al passadís i va caure a terra, els tribunals han qualificat l'incident d'accident de treball, ja que consideren que ningú no qüestionaria aquesta qualificació si la treballadora l'hagués patit en idèntiques circumstàncies però en una fàbrica, oficina o botiga.

La conclusió anterior no serveix per a tots els accidents al domicili, ja que primer s'ha d'acreditar el lloc i l'hora en què hagi passat l'incident. Si l'accident passa en temps i lloc de treball i no es qüestiona la versió de l'accidentat, entra en joc la presumpció de laboralitat. Tanmateix, quan no es pot provar l'element temporal (temps) i geogràfic (lloc) de l'accident, no se'n podrà presumir la contingència laboral.

Les normes de prevenció de riscos laborals s'apliquen a totes les relacions laborals, amb independència que el treballador presti els seus serveis al seu domicili o al centre de treball. Així, doncs, l'empresa haurà d'avaluar el lloc de treball i garantir la salut i la seguretat del teletreballador. L'avaluació de riscos laborals del treball a distància únicament ha d'assolir la zona habilitada per a la prestació de serveis, i no s'estén a la resta de les zones de l'habitatge o del lloc escollit per al desenvolupament del treball a distància, ni a altres àrees, equips o instal·lacions.

 

Els nostres professionals us assessoraran sobre qualsevol qüestió en matèria de teletreball i prevenció de riscos laborals.