Precaucions en sortir d'una societat

Verifiqueu la vostra situació amb la societat i acordeu condicions per sotmetre els efectes de la venda als vostres interessos.

Precaucions en sortir d'una societat

Quan es té una petita participació en una societat i comença a haver-hi desacords amb la resta dels socis, de vegades és aconsellable marxar. Els socis majoritaris solen adquirir la participació minoritària, però, més enllà de fer un càlcul sobre el valor de les participacions, és important no deixar cap cap per a lligar i, quan hi hagi obligacions recíproques o pendents, prendre les mesures oportunes. Alguns exemples poden ser:

  • Deutes o crèdits. Si la societat deu diners al soci, s'haurà d'incloure en el contracte un reconeixement de deute que indiqui que es pagarà juntament amb el preu de la participació. I si fos al revés, s'indicarà que es compensarà el deute.
  • Avals. Si en garantia dels préstecs atorgats a la societat els socis l'hagueren avalat, el soci que es desvinculi continuarà sent responsable del deute fins a la seva liquidació. Per tant, això s'ha de tenir en compte i s'ha de demanar a la resta dels socis alguna garantia de reemborsament (per exemple, que ells al seu torn atorguin un aval a favor seu).
  • Pagament ajornat. En cas que es proposi fraccionar el pagament, serà important regular què passarà en cas d'impagament d'alguna de les quotes.

Una altra manera d'evitar aquests riscos és condicionar l'eficàcia del contracte, sigui amb una condició suspensiva (que implica que l'operació només tindrà efectes a partir del moment en què es produeixi un determinat esdeveniment) —això serà d'interès quan hi hagi avals, acordant com a condició que se l'alliberi de l'aval (o que es justifiqui el pagament íntegre del deute); així, mentrestant, el transmitent conservarà els seus drets de soci (cobrament de dividends, drets d'informació...)—, sigui amb una condició resolutòria, que implica que la venda està tancada des del principi, però que, si la condició no es compleix posteriorment, serà nul·la (és a dir, la participació tornarà al soci); això serà convenient en cas de deutes pendents o de pagament ajornat, posant com a condició que qualsevol impagament permeti resoldre la venda retornant la part del preu que s'hagi abonat fins llavors.

 

Els nostres assessors estudiaran el vostre cas i us informaran de com fer una sortida neta i acordar les condicions necessàries en el vostre cas concret.