Habitatge parcialment utilitzat en l'activitat

El TEAC permet la deducció de l'IVA dels subministraments en la proporció d'ús empresarial.

Habitatge parcialment utilitzat en l'activitat

Hisenda ha estat considerant que, quan s'adquireix un habitatge per a ser utilitzat tant per a fins privats com empresarials, es pot deduir l'IVA suportat en la seva adquisició en proporció a l'ús empresarial (ja que és un bé d'inversió). No obstant això, pel que fa a l'IVA suportat sobre els subministraments (llum, aigua, gas...), considera que no es pot deduir res (ja que no són béns d'inversió, sinó despeses corrents).

Doncs bé, una resolució recent del TEAC considera que això no és correcte i que l'IVA dels subministraments també és deduïble en proporció a l'ús empresarial de l'immoble:

  • Així ho estableix expressament la Directiva de l'IVA comunitària.
  • I el dret comunitari obliga Hisenda a interpretar la normativa espanyola d'acord amb el que disposen les directives comunitàries.

Així, si un empresari utilitza el 25% de la superfície del seu habitatge per a la seva activitat empresarial, es podrà deduir el 25% de l'IVA suportat en adquirir l'immoble, així com el 25% de l'IVA que suporti pels subministraments d'aquest immoble.

 

Consulteu-nos: els nostres professionals optimitzaran la vostra factura fiscal amb el màxim rigor perquè no pagueu més del necessari.